Spletni piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki se ob obisku naše spletne strani naložijo na vaš računalnik. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku posameznega spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta bo brskalnik prebral piškotek in posredoval informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek. V kolikor želite izvedeti več o teh tehnologijah in njihovem delovanju, obiščite ustrezno spletno mesto, denimo www.allaboutcookies.org.

 

Zakaj in kako uporabljamo piškotke?

Piškotke uporabljamo kot orodje, s katerim vam ponudimo prijetnejšo izkušnjo pri obisku našega spletnega mesta. Z nastavljenimi piškotki poskušamo ugotoviti, katera vsebina na naši spletni strani vas zanima, zato si vas ti zapomnijo, kadar se nanjo vrnete. Služijo lahko zbiranju informacij o načinu, na katerega uporabljate našo spletno stran in posledičnemu prilagajanju njene vsebine ob vašem naslednjem obisku. Piškotki ne shranjujejo informacij, ki bi omogočali prepoznavanje posameznih oseb, uporabljamo namreč le šifrirane informacije, ki jih zberemo s piškotki. Piškotki, ki jih uporabljamo, ne škodijo vašemu računalniku.

 

Zakaj omogočiti piškotke?

Vkolikor želite popolnoma izkoristiti funkcionalnost in  vsebino naše spletne strani, je potrebno piškotke omogočiti. V kolikor piškotkov ne boste omogočili, bo vaš obisk naše spletne strani lahko omejen v funkcionalnosti in uporabniški izkušnji.

 

Nujno potrebni piškotki:

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

Piškotek

Ime piškotka

Namen

Kdaj se izbriše

Podjetje

Piškotek DNN

language

Piškotek omogoča prikaz strani v izbranem jeziku.

2 leti po namestitvi/posodobitvi

Tobačna 3DVA

Piškotek ASP.NET  

.ASPXANONYMOUS

Razlikuje med posameznimi obiskovalci spletne strani. Posameznemu obiskovalcu dodeli anonimizirano številko in preko te sledi obiskom strani in seji tega obiskovalca.

2 leti po namestitvi/posodobitvi

Tobačna 3DVA

Piškotek DNN

dnn_IsMobile

Beleži ali uporabnik uporablja mobilno napravo.

Po koncu seje brskalnika

Tobačna 3DVA
Piškotek ASP.NET __RequestVerificationToken Preprečuje zlorabo spletne strani na način, da zagotovi vašo identiteto kot prejemnika strani in pošiljatelja. Po koncu seje brskalnika Tobačna 3DVA

 

Google Analytics piškotki:

Naša spletna stran uporablja Google Analytics, ki je storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike]. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletnih strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletnih straneh upraviteljem, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletnih strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani. Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

Piškotek

Ime piškotka

Namen

Kdaj se izbriše

Podjetje

Google analitika

_utma, _utmb, _utmc, _utmz, _utmt

Statistika ogledov spletne strani.

Različno

Google

 

Piškotki družbenih omrežij, spletna analitika in piškotki tretjih oseb:

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Piškotek

Ime piškotka

Namen

Kdaj se izbriše

Podjetje

AddThis

Različni

So piškotki, ki omogočajo deljenje naše vsebine na drugih socialnih omrežjih kot so Facebook, Twitter, Instagram preko ponudnika AddThis.

Različno

AddThis

Facebook

Različni

Statistika ogledov spletne strani

Različno

Facebook
Google Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Google
Youtube Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Youtube
Twitter Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Twitter

Opomba: članki, objavljeni na naših spletnih straneh, občasno vsebujejo tudi vsebine s tujih strani (angl. embed video). To pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani (npr. YouTube), ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem uporabniku namestijo lastne piškotke, ki jih uporabljajo za svoje namene, nad katerimi nimamo nadzora. Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih kot uporabnik teh omrežij sprejeli ob registraciji na njihovih spletnih straneh.

 

Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

 
Kako spremenim mojo izbiro?

Vašo izbiro glede uporabe piškotkov, lahko kadarkoli spremenite na enak način kot ste to storili prvič. Na vseh naših straneh imate na desni strani spodaj, črn zavihek preko katerega lahko dostopate do nastavitev piškotkov.

S klikom na spodnjo povezavo lahko ponastavite vašo izbiro, ter sprožite postopek za ponovno izbiro nastavitev.
Spremeni nastavitve piškotkov.